slider background

Innovationsmässa lockade många

Innovationsmässan för hälso- och sjukvården på Universitetssjukhuset i Linköping blev mycket lyckad. Ett 30-tal utställare fanns på plats för att visa upp nya lösningar och diskutera innovation med besökarna.

– Vi har haft många besökare och många intressanta utställare, säger Terese Källberg, verksamhetsledare på East Sweden Medtech.

Innovationsmässan arrangeras av East Sweden Medtech tillsammans med Förbättring och innovation i Region Östergötland samt Institutionen för Medicinsk teknik vid Linköpings universitet.

– Innovationsmässan är ett sätt att skapa en mötesplats för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv, säger Terese Källberg. Syftet är att hälso- och sjukvården ska få möjlighet att diskutera sina behov och idéer. Och det har varit en mycket bra dag med massor av intressanta diskussioner och möten på mässgolvet.

Sjuksköterskorna Stina Kronevik, Amelie Svejdur och Ann-Charlotte Flodström från medicinska och geriatriska akutkliniken var några av dem som besökte innovationsmässan för att få en inblick i olika innovationer inom hälso- och sjukvården.

– Vi är här för att hitta idéer och lösningar som kan förbättra och förenkla vården, säger Amelie Svejdur. Just nu har vi tittat på ett system för patientlarm.

– Det är viktigt med omvärldsbevakning, och den här mässan är ett jättebra initiativ som ger oss en inblick i vad som är möjligt, säger Stina Kronevik.

Bland besökarna fanns också Reidar Källström, verksamhetschef för innovationsdriven utveckling i Region Östergötland.

– Det händer mycket inom informationsområdet med alla applikationer som är beroende av information, säger han. Det är spännande att träffa dem som är djupt insatta i dessa frågor och se om det finns lösningar att använda i våra verksamheter.

En av utställarna på innovationsmässan var Andreas Bengtsson från Vikbolandet, geriatriker, som har utvecklat ett multiinstrument för att filma och fotografera i trånga utrymmen, som exempelvis hörselgången.

– Det började när jag gjorde ett ST-projekt på ett äldreboende, där vi såg att många äldre hade vaxproppar – något som vi vet kan påverka livskvaliteten mycket negativt. Jag ville ge undersköterskor och sjuksköterskor ett verktyg för att fotografera och filma i hörselgången, som de sedan kan skicka till en läkare på distans för bedömning.

– Nu har vi vidareutvecklat kameran för andra delar av kroppen och tagit fram ett kompletterande instrument som fungerar som en tång.

Förutom utställarna kunde besökarna även lyssna på olika föreläsningar och seminarier. Under förmiddagens föreläsningar berättade docent Jonas Lantz om erfarenheter av medicinska digitala tvillingar vid hjärtklaffskirurgi och docent Gunnar Cedersund om de matematiska modeller för människokroppens huvudorgan som han har utvecklat.

Under lunchen anordnade East Sweden Medtech en välbesökt ”Innovator’s lunch” om cybersäkerhet. Mattias Larsson, Region Östergötlands verksamhetschef för infrastruktur och IT-säkerhetstjänster, och Linda Rosén, säkerhetsansvarig för medicinsk teknik vid Region Östergötland, pratade om vikten av säkerhet när vården blir alltmer digitaliserad.

På eftermiddagen arrangerade East Sweden Medtech också ett seminarium om sårbehandlingens möjligheter och utmaningar i Östergötland, som modererades av Peter Hult, projektledare på East Sweden Medtech. Inledningsvis talade Johan Junker, forskare vid Katastrofmedicinskt centrum (KMC), Zacharias Sjöberg, vd för Seber Medical, och Anna Carlsson, distriktssköterska på Boxholms vårdcentral, om sina perspektiv på sårbehandling utifrån vården, forskningen och näringslivet.

– Patienter med sår är ofta en lågt prioriterad grupp inom hälso- och sjukvården. Det resulterar i att hälften av dem aldrig får en korrekt diagnos. Trots att dessa patienter kan lida av svåra kroniska sår som påverkar deras livskvalitet, får de ofta ingen grundlig utredning av sårens orsaker, berättar Anna Carlsson.

Seminariet om sårbehandling avslutades med ett samtal under rubriken ”Vilka möjligheter ser vi för framtidens sårbehandling”. Under samtalet diskuterade bland andra Andreas Westöö, (L) förste vice ordförande i Region Östergötlands regionstyrelse, frågor kring sårbehandlingens utmaningar, framtida lösningar och forskning.