East Sweden Medtech har länge fokuserat på 3D och additiv tillverkning. I arbetet med att koppla samman forskning och innovation deltog East Sweden Medtech i en workshop med nya lösningar inom ortopedisk kirurgi.
Workshopen på US i Linköping var en del av ett projekt för studenter från Linköpings universitets maskinteknik samt design och produktutveckling. Syftet med projektet är att undersöka hur väl ortopeder kan använda Sectras 3D-planeringsverktyg för att planera sina operationer.
En av studenternas handledare ortopeden och professorn Jörg Schilcher hoppas att workshopen är början på något större inom Region Östergötland.
– Ny teknik för med sig förändringar och betydande förbättringar inom vården. Ett exempel på detta är digital 3D-visualisering. Dessutom har 3D-utskrifter i plast och metall en viktig roll, särskilt inom precisionsmedicin. Tekniker som kan användas för att förbättra vården av exempelvis den ständigt växande gruppen patienter med problem i muskel- och skelettsystemet, säger Jörg Schlicher, ortoped vid Universitetssjukhuset i Linköping och professor vid Linköpings universitet.
”Viktigt samla kompetensen”
East Sweden Medtech har länge engagerat sig i frågan om 3D och additiv tillverkning och ser ett stort behov av att sammanföra kompetens från hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv. Terese Källberg, verksamhetsledare på East Sweden Medtech var en av deltagarna på den workshop som nyligen arrangerades.
– Det är viktigt att samla all den kompetens som finns för att den nya tekniken ska komma till nytta i vardagen, säger Terese Källberg. Flera av de kliniker vi har haft kontakt med har ett behov, så vi arbetar för att stötta dem i den strävan och försöka utforska former för hur det skulle kunna göras.
Workshopen var den andra av två där Jörg Schilcher och Anton Wiberg, postdoktor och projektledare för additiv tillverkning vid Linköpings universitet, agerade handledare för studentprojekten. Förra året utvecklade studenterna ett bäcken i plast, medan årets projekt resulterade i en höftledsskål.
Våren 2023 tog universitetet en 3D-skrivare för metall i drift. En skrivare som öppnade upp för forskning om tillverkningsprocessen och produktionsflödet, men också om vilka värden som kan uppnås. När maskinen invigdes sade dekanen Johan Ölvander vid Tekniska fakulteten:
– Det här är ett bra exempel på hur vi kan gå samman – universitet, samhälle, näringsliv och organisationer – för att hjälpas åt och tillsammans skapa förändring.
– Det här projektet är ett lysande exempel på ett tvärvetenskapligt trippelhelixprojekt, där medicin och teknik, regionen, universitetet och näringslivet i Östergötland samarbetar kring banbrytande teknik, menar Terese Källberg.
Och Jimmy Jonasson, produktansvarig för Ortopedi och MSK Radiologi på Sectra, håller med:
– Det har varit otroligt roligt och intressant att få vara en del av detta från Sectras sida! Jag är övertygad om att det är genom samarbete över gränserna och att lära av varandra som vi tillsammans kan skapa något riktigt bra – något som bidrar till en mer effektiv sjukvård och i slutändan gör skillnad för patienterna.
Men ännu återstår många steg innan Universitetssjukhuset i Linköping kan börja tillverka exempelvis egna höftledsskålar. En sådan tillverkning måste bland annat kvalificeras, kunna repeteras, hållfastheten i materialen måste säkras för att leva upp till förordning om medicintekniska produkter (MDR) och CE-märkning.
– Med en egen 3D-printningsverksamhet på sjukhuset kunde vi tillverka plastbäcken för övning, borra och sätta implantat före operation. Vi kunde också testa nya metoder och avancerade ingrepp, vilket skulle förbättra resultaten och minska operationstiderna, säger Jörg Schilcher.