Hur kan hälsodata delas och användas för att skapa största möjliga nytta för patienterna? Det är grundfrågan i det Vinnova-finansierade projektet ValCuria som East Sweden Medtech är en av parterna bakom.
– Det finns så otroligt mycket potential i den data som finns lagrad, säger Karin Stacke på Sectra, som samordnar projektet.
Hälsodata är hårdvaluta i dag, men det finns många hinder på vägen innan hälsodata kan bli till innovationer som skapar nytta för vården. Syftet med ValCuria är att förbättra datadriven hälso- och sjukvård och få till en effektiv vidareanvändning av vårddata, något som kan skapa nya affärsmöjligheter och framför allt en ökad patientnytta.
ValCuria är ett samarbetsprojekt mellan Sectra, Region Östergötland, Linköpings universitet och East Sweden Medtech, där Sectra är ledande projektpart. Projektet innehåller flera delar, som policyutveckling, affärsutveckling och metodutveckling.
– Policydelarna handlar om hur vi kan hjälpa medarbetarna att göra rätt, säger Karin Stacke. En del är vilka förutsättningar det finns legalt att hantera data. Men bara för att man får dela är det inte säkert att man ska dela, och där har Region Östergötland behov av att slå fast när man delar data och med vem.
– Målet med policydelen är att skapa en färdig mall med ett bra case och utgå från det. Vi vill att det ska bli så konkret dom möjligt. Så vi hoppas att vi ska få ut konkreta och användbara policyer.
En annan viktig del i projektet handlar om affärsutveckling, hur man kan bygga innovativa tjänster och förädla den hälsodata som finns.
– Det finns så mycket värdeskapande applikationer, produkter och tjänster som skulle kunna utvecklas för patienter och vårdgivare, så mycket potential i all data som lagras och som inte kommer till användning, säger Karin Stacke.
– Samtidigt är det givetvis oerhört viktigt att hantera data på ett ansvarsfullt sätt med patientintegriteten i åtanke.
Den tredje delen i projektet handlar om metodutveckling, Mycket av dagens hälsodata är inte gjord för att analyseras, exempelvis eftersom information står i fritext.
– Vi har ett delprojekt där vi ser om det går att automatisera klassificeringen av remisser och svar från radiologer med AI och textanalys, berättar Karin Stacke.
ValCuria är ett samarbetsprojekt mellan industrin, akademin och hälso- och sjukvården och just det ser Karin Stacke som avgörande för att projektet ska lyckas.
– Östergötland är en föregångare när det gäller att hitta bra initiativ och mötesplatser. East Sweden Medtech är en sådan plats. Om vi kan få till gemensamma ytor där vi träffas, diskuterar och förstår varandras behov så kan vi bygga bättre verktyg och stärka vården.
– Från industrin vill vi bygga bra verktyg och ge bättre vård. Därför är samverkan väldigt värdefull. Det här är inget som någon part kan göra på egen hand, vi behöver varandra.